"Sigaret veroorzaakte dodelijke brand in studentenhuis"

Een branddeskundige van het Leuvense parket heeft vastgesteld dat de brand van 31 januari in het studentenhuis vermoedelijk werd veroorzaakt door een smeulende sigaret. Dat meldt de regionale televisiezender ROB-tv. Het parket bevestigt deze informatie, al is verder onderzoek naar de brandveiligheid van het gebouw nog aan de gang.

De brand in het studentenhuis op de hoek van de Kapucijnenvoer en de Bankstraat ontstond op vrijdag 31 januari omstreeks 06.00 uur in de ochtend en breidde snel uit. Twee studenten konden met behulp van de buren ontsnappen en zes anderen werden door de politie geholpen. De twee studentes van Poolse en Letse origine die op de bovenste verdieping verbleven, konden niet ontkomen en kwamen om. Het huis, waarin uitwisselingsstudenten waren gehuisvest, raakte door de brand zwaar beschadigd.

Uit de eerste vaststellingen van de branddeskundige bleek al dat het vuur ontstaan was op de eerste verdieping en zeer waarschijnlijk een accidentele oorzaak had gekend. "De branddeskundige heeft zijn onderzoek nu volledig afgewerkt en daarin wordt zijn conclusie na de eerste vaststellingen bevestigd", zegt Leuvens parketwoordvoerster Sarah Callewaert. "Hij gaf toen al aan dat het waarschijnlijk om een accidentele brand ging. Volgens hem zijn er absoluut geen aanwijzingen dat het om opzettelijke brandstichting gaat. Hoogstwaarschijnlijk ligt de oorzaak bij een nog smeulende sigaret in één van de studentenkamers, al zal daar nooit volledige zekerheid over bestaan."

Het verdere onderzoek naar de brand loopt nog. Zo wordt nog onderzocht of het pand wel voldeed aan alle stedenbouwkundige voorschriften en of het in orde was met de brandveiligheid.