"Slachtoffers van Jimmy Savile werden in hun gezicht uitgelachen"

Toen verschillende slachtoffers van de voormalige BBC-presentator Jimmy Savile voor het eerst hun beschuldigingen uitten tegenover de man, werd er vaak met onverschilligheid en spot gereageerd. Dat staat te lezen in een rapport van de National Society for the Prevention of Cruelty to Children. Savile wordt ervan verdacht gedurende vijftig jaar honderden mensen te hebben aangerand of verkracht.

De Britse organisatie voor kinderbescherming, de National Society for the Prevention of Cruelty to Children (NSPCC), interviewde 26 slachtoffers van Savile. Het onderzoek gebeurde in opdracht van de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor de inspectie van de politiediensten om te achterhalen waarom zoveel slachtoffers zo lang zwegen.

"Ze werden niet geloofd, genegeerd, uitgesloten, in hun gezicht uitgelachen en in sommige gevallen werd er gezegd dat ze blij moesten zijn dat hij geïnteresseerd was in hen", zegt de directeur van de NSPCC, Peter Watt. "Een halve eeuw later realiseert iedereen zich hoe groot de omvang van die misdaden werkelijk was."

Het rapport legt de nadruk op de "afgrijselijke littekens" die aan de slachtoffers toegebracht zijn. Sommigen onder hen hebben er trauma's aan overgehouden en zijn daardoor aan de drank en de drugs geraakt.

Savile, die in de jaren 1970 en 1980 zijn hoogdagen kende, is in 2011 op 84-jarige leeftijd gestorven, een jaar voor zijn misdaden openbaar bekend raakten. Hij verkrachtte en randde zijn slachtoffers onder andere aan in de BBC-gebouwen, in scholen en in ziekenhuizen.

Meest gelezen