"We hebben niet eens een monument als het Atomium"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft zijn driedaags bezoek aan Iran afgerond met een ontmoeting met Hashemi Rafsanjani. Rafsanjani was in de jaren 90 president van Iran. Onder zijn bewind kreeg het veelbesproken kernprogramma vorm.

Rafsanjani was van 1989 tot 1997 president van Iran en is nog steeds een machtig en invloedrijk man in Teheran. Hij is er voorzitter van de Raad van Geschiktheid en Oordeel, het orgaan in de islamitische republiek dat mogelijke geschillen tussen de regering en de religieuze leiders kan beslechten.

Onder het bewind van Rafsanjani in de jaren 90 kreeg het kernprogramma van Iran vorm. In het gesprek tussen Reynders en Rafsanjani kwam dat aan bod. Net als andere Iraanse leiders drukte Rafsanjani Reynders op het hart dat Iran geen kernwapens wil bouwen en enkel vreedzame doeleinden nastreeft met zijn nucleair programma.

Zijn pleidooi voerde hem terug naar zijn eerste bezoek aan België, nog voor de islamitische revolutie van 1979. "Ik heb toen het Atomium bezocht", zei hij. Het Atomium beeldt een ijzerkristal uit, een verzameling van ijzeratomen. "Toen bedacht ik, in het kader van het vraagstuk rond atoomenergie, dat wij niet eens zo'n monument hebben als jullie Atomium".

De voorbije dagen sprak Reynders ook al  met president Hassan Rohani en buitenlandminister Mohammad Javad Zarif. De vicepremier is ook ontvangen door Ali Larijani, voorzitter van de Majlis, het Iraanse parlement. Ook daar worden initiatieven gelanceerd om de banden met het westen aan te halen. Zo stuurde Larijani onlangs een uitnodiging aan de voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken van de Kamer, Xavier-Francois De Donnea.