Arrestatiebevel tegen Janoekovitsj uitgevaardigd

In Oekraïne is er een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de afgezette president Viktor Janoekovitsj. In de hoofdstad Kiev is het vannacht rustig gebleven. Wel blijft Maidan, het Onafhankelijkheidsplein in het centrum, voorlopig bezet door demonstranten. Die houden ook de wacht bij een aantal strategische gebouwen in de stad.
AP2011
Tegen de afgezette president Janoekovitsj is een arrestatiebevel uitgevaardigd.

De interim-minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov maakte het nieuws over het arrestatiebevel op Facebook bekend. Het vroegere staatshoofd wordt gezocht voor massamoord op burgers. "Er is een strafrechtelijk onderzoek opgestart tegen Janoekovitsj en andere ambtenaren. Er is tegen hen een arrestatiebevel uitgevaardigd", zo schreef de minister op zijn Facebook-pagina.

Nog volgens de minister is Janoekovitsj zondag laat in de avond in de Krim gezien, het autonome schiereiland in Oekraïne waar de meerderheid van de bevolking etnische Russen zijn. Op de Krim is ook een Russische marinebasis gevestigd. Volgens de minister is Janoekovitsj, samen met een medewerker, per auto vertrokken uit een privéwoning in Balaclava, met een onbekende bestemming.

"35 miljard nodig"

Oekraïne heeft de komende twee jaar 35 miljard dollar nodig. Dat heeft de Oekraïense interim-minister van Financiën Joeri Kolobov gezegd.

"Het bedrag van de macro-economische hulp die Oekraïne nodig heeft, kan 35 miljard dollar bereiken in 2014-2015, zei de interim-minister. "We hebben onze westerse partners voorgesteld om een grote internationale donorenconferentie te organiseren."

Oekraïne bevindt zich op de rand van een faillissement. Volgens fractieleider Arseni Jatsentsjoek van de Vaderlandspartij is de schatkist leeg. "Oekraïne heeft in al de jaren van zijn onafhankelijkheid nooit zo'n financiële catastrofe gekend."

Zowel vanuit Europese als vanuit Amerikaanse hoek werd er sinds de afzetting van president Viktor Janoekovitsj al uitzicht geboden op financiële steun.

Maidan blijft bezet

Op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev houden mannen met geïmproviseerde wapens en uniformen nog steeds de wacht. Het gaat om de harde kern van de tegenstanders van de verdreven president Viktor Janoekovitsj, die "sotnyi" genoemd worden en georganiseerd zijn in eenheden van zo'n honderd man.

Het waren de sotnyi die de controle overnamen over de presidentiële verblijven nadat Janoekovitsj gevlucht was, en nu patrouilleren zij in Kiev en houden ze de wacht bij een aantal strategische gebouwen. Dat is onder meer het geval bij het gebouw van de Nationale Bank.

"Kiev wordt nog steeds bedreigd", zei een van de bewakers daar aan het persagentschap Reuters. "We moeten hier de wacht houden omdat het geld voor de wederopbouw uit onze zakken zal komen via deze bank."

Ook de mannen op het plein willen voorlopig niet van wijken weten. "We blijven hier tot het bittere einde", zei een van hen. "We blijven hier tot er een nieuwe president is."