België krijgt van Europa goed rapport voor racismebestrijding

In een rapport van de Raad van Europa (RvE) krijgt ons land goede punten op het vlak van racisme- en discriminatiebestrijding. Toch wekt de toenemende cyberhaat wel grote bezorgdheid.

Het is het vijfde rapport over België van de Europese Commissie inzake Racisme en Intolerantie (ECRI), die onder de Raad van Europa valt. Het vorige verscheen in mei 2009.

"In vergelijking met veel andere Europese landen, doet België het goed in de strijd tegen racisme en discriminatie", zegt de Griekse ECRI-secretaris Stephanos Stavros. Positief vindt hij de "zeer goede anti-racisme- en anti-discriminatiewetgeving", negatief is het nog steeds ontbreken van een evaluatie van diezelfde wetgeving, die al dateert uit 2007. In het rapport is dat een van de twee grote aandachtspunten, naast de omvorming van het federale Centrum voor Gelijkheid van Kansen (CGKR) naar een interfederaal centrum. "Die omvorming nam vorige week een laatste horde met het fiat van het Brusselse Parlement en kan de komende weken effectief ingezet worden", zo zegt CGKR-directeur Jozef De Witte.

Een van de grote aandachtspunten in het ECRI-rapport is de toenemende cyberhaat. "Er is een sterke toename van het aantal racistische webpagina's en dito discussiefora", klinkt het. Ons land moet ook meer inspanningen leveren wat betreft het beter verzamelen van gegevens over racisme en discriminatie online, teneinde het fenomeen te kunnen bestrijden.

Tot slot "blijft discriminatie op basis van taal een zwak punt". ECRI-secretaris Stavros beseft evenwel dat de taalkwestie zeer gevoelig ligt in ons land en een complexe zaak is. In het rapport heeft de ECRI dan ook gekozen "om niet te zwaar te focussen op taal, maar te gaan voor een globale kijk".

Een rapport van de Verenigde Naties is echter minder positief. Volgens de VN doet België te weinig om racisme en discriminatie aan te pakken. Er zijn, nog volgens de VN, nog te veel incidenten met joden en moslims en gebeurt de uitzetting van mensen zonder papieren gewelddadig.