Eerste "groene golf" vanaf half mei op Gentse binnenring

Vlaanderen krijgt in Gent zijn eerste "groene golf", waarbij de cyclus van verkeerslichten aan elkaar gekoppeld wordt om de verkeersdoorstroming vlotter te laten verlopen. Tegen half mei worden alle lichten op de R40 automatisch aangestuurd door een computer, zo blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) op een vraag van volksvertegenwoordiger Veli Yüksel (CD&V).

Sinds november stuurt een centrale verkeerscomputer de verkeerslichten aan op de R40 tussen Palinghuizen en de Kortrijksepoort. "De verkeerscomputer logt alle tijden waarop de verschillende verkeerslichteninstallaties naar een andere kleur omschakelen", aldus Crevits. "Op die manier is het mogelijk om de groene golf tussen de verschillende installaties te volgen. Het is ook mogelijk om online de verkeersstromen die worden gemeten door lussen te volgen."

Tegen half mei worden alle verkeerslichten vanuit de centrale computer aangestuurd, maar de groene golf op de binnenring wordt wel in drie segmenten onderverdeeld. De groene golf wordt 's morgens gecreëerd van Palinghuizen naar de Kortrijksepoort en 's avonds van de Kortrijksepoort naar Palinghuizen, omdat dit de richtingen zijn met het meeste verkeer. "De automobilisten die deze richtingen omgekeerd nemen, kunnen dus geen gebruik maken van de groene golf."

Vlaams minister van Mobiliteit Crevits verklaarde in mei vorig jaar nog dat er drie proefprojecten opgestart werden met de bedoeling om testgegevens te verzamelen. Op basis hiervan wil de volgende Vlaamse regering dan een actieplan opstellen waarin de prioritaire assen voor de invoering van een groene golf worden vastgelegd.