Eerste steen van instelling voor geïnterneerden is gelegd

In Antwerpen is de eerste steen gelegd van een nieuwe instelling voor geïnterneerden. Dat zijn mensen die een misdrijf hebben gepleegd, maar niet toerekeningsvatbaar waren. In de instelling op de Linkerschelde-oever zouden over 2 jaar 180 geïnterneerden moeten kunnen verblijven. Nu zitten die vaak nog in de gevangenis, zonder psychiatrische hulp.

"We zijn al een aantal keer veroordeeld door Europa", zei minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD). "Enerzijds omdat we niet voldoende opvangcapaciteit hebben voor geïnterneerden, maar ook omdat ze onvoldoende doorstromen naar andere psychiatrische centra."

Turtelboom legde samen met staatssecretaris voor Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten (CD&V) de eerste steen van de instelling. "In dit centrum zal een correcte analyse gemaakt kunnen worden en zal de doorstroming van de geïnterneerden vlotter kunnen verlopen", klonk het.

Gedetineerden zullen onder meer uit de instelling in Merksplas en de Antwerpse Begijnenstraat komen. In ons land zijn er momenteel zo'n 1.000 gedetineerden met een psychiatrische problematiek die in reguliere gevangenissen zitten, waarvoor België al meermaals werd veroordeeld.  Op dit moment lopen er nog zo'n tien tot twintig procedures.

Minister Turtelboom noemt de cijfers omtrent het aantal rechtszaken "relatiever" tegenover vijf jaar geleden. "Het psychiatrisch centrum in Gent gaat in de komende maanden open. Daarmee hebben we een concreet oplossingsperspectief voor de problematiek."