Egyptische regering neemt ontslag

In Egypte heeft de regering ontslag genomen. Premier Hazem al-Beblawy heeft dat zelf aangekondigd in een televisietoespraak.

"De regering heeft al het nodige gedaan om Egypte uit de donkere tunnel van onzekerheid, economische problemen en politieke verwarring te leiden", kondigde premier Hazem al-Beblawi aan in een televisietoespraak. 

Die regering was midden vorig jaar aangetreden nadat het leger de moslimbroeder Mohammed al-Mursi als president wandelen had gestuurd. Premier Beblawy en de regering moesten het land blijven regeren tot nieuwe verkiezingen voor een parlement en een president.

Er is geen reden gegeven waarom de regering nu opstapt, maar algemeen wordt aangenomen dat men zo de steun wil uitspreken voor de presidentsambities van stafchef en minister van Defensie generaal Abdel Fattah al-Sisi.

Die moet ontslag nemen uit het leger om presidentskandidaat te kunnen worden en blijkbaar is het collectieve ontslag van de regering een soort solidariteitsactie met de sterke man van Egypte. Die verkiezingen zouden vrij snel in de volgende maanden gehouden kunnen worden.