GE steekt 10 miljard in schonere energie

Het Amerikaanse technologieconcern General Electric (GE) trekt tot 2020 nog eens 10 miljard dollar (7,2 miljard euro) extra uit voor onderzoek naar energie-opwekking. Dat heeft topman Jeff Immelt maandag aangekondigd.

Het geld zal onder meer worden ingezet voor onderzoek naar nieuwe manieren voor 'fracking', waarbij olie en gas worden gewonnen uit rotslagen. Nu gebeurt dat nog door water met chemicaliën onder hoge druk in de grond te spuiten, maar GE gaat samen met het Noorse Statoil bekijken of hier ook CO2-gas voor kan worden gebruikt. Deze methode moet helpen het waterverbruik terug te dringen.

Ook wil GE de efficiëntie van zijn gasturbines verbeteren. Daarbij wil het concern onderzoeken of de turbines goedkoper en efficiënter kunnen worden door verschillende composietmaterialen te gebruiken.

Het extra geld valt onder het 'ecoimagination'-budget van GE, dat in 2005 met 15 miljard dollar werd opgezet en volgend jaar zou aflopen. Dat budget richt zich op duurzaamheid en andere milieugerelateerde technologieën. Dit budget zou volgend jaar aflopen.

De extra investering geeft aan hoe afhankelijk GE is geworden van de energiesector. De energie-industrie is inmiddels de sterkste groeimarkt voor het concern. Vorig jaar nam GE nog een producent van oliepompen over. Het bedrijf is een belangrijke dienstverlener aan de olie- en gasindustrie.

GE maakt verder onder meer ook windmolens, treinen, vliegtuigmotoren en medische apparatuur.