Geëvacueerden Fukushima mogen naar huis

Bijna drie jaar na de aardbeving, de tsunami en de kernramp heft Japan een evacuatiebevel op voor een gebied dicht bij de kerncentrale van Fukushima. Daardoor kunnen de ontheemden terug naar huis. Dat zeggen de Japanse autoriteiten vandaag.

Een verantwoordelijke van het kabinet van de eerste minister liet weten dat het opheffen van het evacuatiebevel ingaat op 1 april. Driehonderd mensen met een huis in Tamura, een stad op een twintigtal kilometer van de getroffen centrale, kunnen nu terugkeren. De twee komende jaren zullen tot dertigduizend mensen weer naar hun huis mogen, dat ze moesten verlaten vanwege de sterke straling van de verwoeste centrale.

De vroegere bewoners van het ontruimde gebied zijn het er wel niet over eens of het wel een goed idee is om terug naar huis te keren. Sommigen vrezen voor hun gezondheid vanwege de reststraling die nog altijd gemeten wordt. De overheidsrichtlijnen bepalen dat de gebieden dicht bij de kerncentrale Fukushima Daiichi opnieuw bewoonbaar verklaard kunnen worden als de radioactieve straling er minder dan 20 millisievert per jaar bedraagt. Officieel zouden de autoriteiten willen dat de decontaminatiewerkzaamheden de straling beperken tot 1 millisievert per jaar.

De Internationale Commissie voor Radiologische Bescherming (CIPR) raadt een gemiddelde blootstelling aan van 1 millisievert per jaar. Toch gaat ze ervan uit dat een straling van minder dan 100 millisievert per jaar het risico op kanker niet gevoelig vergroot. Wie een radiologie laat uitvoeren in een ziekenhuis levert zich over aan ongeveer 10 millisievert, zegt het Nationaal Instituut voor Radiologische Wetenschappen in Japan.

Ongeveer drie jaar na de aardbeving, de tsunami en de kernramp van Fukushima in het noordoosten van Japan kan een honderdduizendtal bewoners van de regio nog steeds niet naar huis terugkeren, zegt het agentschap voor de wederopbouw. De aardbeving en tsunami eisten meer dan 18.000 doden en veroorzaakten de kernramp.