Gerooid hout moet bodemsanering financieren

Op het industrieterrein Kristalpark in Lommel zijn maandag honderden wilgen en populieren gerooid die daar werden aangeplant om gebruikt te worden als biobrandstof. Met de opbrengst zal het vervuilde industrieterrein gesaneerd worden. De wetenschapslui en de Boerenbond zien brood in deze vernieuwende vorm van goedkope bodemsanering, zo werd maandagmiddag gezegd op een persvoorstelling van het project.

De populieren en wilgen werden aangeplant in Lommel door onderzoekers van de universiteit van Hasselt (UHasselt), de universiteit van Gent (UGent) en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (Inbo).

Het is de bedoeling om van het zogenaamde "korteomloophout" (KOH) houtsnippers te maken die als biobrandstof worden gebruikt bij de productie van groene stroom of industriële warmte. Met de opbrengst van het hout komt er geld vrij om de verontreinigde bodem te saneren. In dit gebied heeft de fabriek van Umicore voor vervuiling gezorgd.

"Het project is uniek in Vlaanderen", zegt Jolien Janssen van het Centrum voor Milieukunde (UHasselt). "Het korteomloophout kan om de drie jaar gerooid worden. De staken zijn dan tot zeven meter hoog en tot vijftien centimeter dik, een omvang die nog gemakkelijk machinaal geoogst kan worden. De stompen schieten in het voorjaar terug uit, waarna een nieuwe cyclus van biomassaproductie start."

De boeren hebben alvast interesse, omdat ze op deze manier ook op vervuilde industriële gronden inkomsten kunnen verwerven. Het onderzoek spitst zich nu toe op de verwerking van de metalen die achterblijven in de assen na de verbranding of vergassing van de gecontamineerde houtsnippers.