Is dit de oudste handtas ter wereld?

Een 14e-eeuws accessoire uit het noorden van Irak is mogelijk de oudste handtas ter wereld. Het voorwerp is het centrale stuk van een nieuwe tentoonstelling in de Courtald Gallery in Londen. Dat meldt de BBC.

De bronzen tas, ingelegd met goud en zilver, is een uniek stuk. Daardoor zijn er al verschillende theorieën geopperd over het gebruik ervan. Zo werd de tas al een werkmand, een portefeuille en een zadeltas genoemd. Nu wordt ze dus beschouwd als een handtas voor vrouwen, gemaakt in de jaren 1300 in de Noord-Iraakse stad Mosul.

Een van de decoraties toont een hofscène waarin metaalwerkers eer bewijzen aan hun nieuwe machthebbers van de Il-Khaniddynastie. Een van de figuurtjes draagt de handtas zelf, met een spiegel en een doek. "Alles wat een adellijke vrouw nodig had om zich op te frissen", zegt Rachel Ward, de curator van de tentoonstelling. In manuscripten uit die tijd worden adellijke vrouwen vaak afgebeeld met een dergelijke tas, wat de theorie dat het een typisch vrouwelijk accessoire zou zijn, ondersteunt.

Met zijn exuberante decoraties was de tas gemaakt om mee te pronken. Wat er inzat, blijft evenwel een mysterie. Ward: "Volgens mij zat er in de tas wat er in jouw en mijn tas zit. Dingen die je liever niet wilt tonen."