Jules Noten neemt in mei roer over bij Vandemoortele

Voedingsgroep Vandemoortele krijgt in mei een nieuwe CEO. Dat wordt Jules Noten, die anderhalf jaar geleden overkwam van tapijtproducent Balta Group. Dat meldt Vandemoortele maandag bij de publicatie van zijn voorlopige jaarcijfers voor 2013.

De troonswissel komt allerminst onverwacht. Bij de komst van Jules Noten als hoofd van de bakkerijdivisie, in augustus 2012, was er al sprake van zicht op de CEO-functie "binnen een paar jaar".

Noten zal in mei huidig CEO Jean Vandemoortele opvolgen. Vandemoortele, die sinds 2001 de operationele leiding van de groep in handen had, wordt voorzitter van de raad van bestuur.

Vandemoortele boekte in 2013 een omzet van 1,28 miljard euro, 1,4 procent meer dan in 2012. Vooral de divisie Bakery Products (diepvries bakkerijproducten) deed het goed, met een omzetstijging van 6 procent tot 689 miljoen euro. De omzet van de afdeling Lipids (margarines en vetten) daalde met 3 procent tot 584 miljoen euro. "De lagere grondstoffenprijzen hadden een negatieve invloed op de prijzen", legt Vandemoortele uit.

De voedingsgroep kon "dankzij een verdere verbetering van de klanten- en productmix en een doorgedreven rationalisatie en kostenbeheersing" de rendabiliteit opkrikken. Dat leverde een recurrente operationele winst (rebit) op van 45 miljoen euro (+61 procent tegenover 2012).

Dit jaar verwacht Vandemoortele een verdere toename van omzet en rendabiliteit. Er wordt een nieuwe fabriek gebouwd voor Bakery Products in het Franse Lyon.

De groep maakt op 25 april de definitieve jaarcijfers bekend. Vandemoortele, met hoofdkantoor in Gent, is aanwezig in twaalf Europese landen. Het stelt 4.800 mensen te werk.