Labille wil overleg met EU-collega's over anti-homowetten Oeganda

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille wil zo snel mogelijk met zijn Europese ambtgenoten samenkomen om een gemeenschappelijk standpunt uit te werken over de nieuwe anti-homowetten in Oeganda. Nederland schortte al een deel van zijn financiële hulp op.

De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een controversiële wet ondertekend die homoseksualiteit nog repressiever aanpakt. Homo's die voor het eerst "betrapt" worden op homoseksuele handelingen kunnen nu veertien jaar cel krijgen. "Recidivisten" riskeren levenslang.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille (PS) wil niet onmiddellijk de hulp aan Oeganda schorsen, zoals Nederland deels deed. "Dat zou de meest kwetsbare groepen in de Oegandese bevolking benadelen", is te horen bij zijn kabinet. "Maar we zijn wel ernstig verontrust. Alle burgers moeten over dezelfde rechten kunnen beschikken."

Labille gaat aandringen op een snelle bijeenkomst van de Europese ministers van Ontwikkelingssamenwerking om een gemeenschappelijk standpunt uit te werken.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is naar eigen zeggen zeer bezorgd dat Oeganda homoseksualiteit verder criminaliseert en mensen op basis van hun seksuele geaardheid stigmatiseert. Hij betreurt de nieuwe wetgeving, "die individuen discrimineert op basis van hun persoonlijke keuzes". De minister roept de Oegandese autoriteiten op de wet te herzien in het licht van de internationale verplichtingen die het land heeft aangegaan.

Eerste minister Elio Di Rupo (PS) laat op Twitter weten dat België deze inbreuk op de mensenrechten streng veroordeelt en vraagt een forse reactie van de internationale gemeenschap.

Meest gelezen