Mechelen zet stevig de schaar in het GAS-reglement

Mechelen gaat voortaan minder GAS-boetes geven. De stad kreeg kritiek omdat ze heel strenge regels hanteert. Zo was er ophef ontstaan toen jongeren een GAS-boete kregen omdat ze een broodje aten op de trappen van een kerk.

Mechelen schrapt zowat een derde van de GAS-regels en wil voortaan de stad zijn die GAS-boetes het minst vaak en het meest verantwoord gebruikt. Zo komen er geen boetes meer voor minderjarigen, behalve bij diefstal. "Ook 12-jarigen weten dat ze niet mogen stelen, dus daar is geen discussie over", zegt burgemeester Bart Somers (Open VLD). "In alle andere gevallen wordt voor minderjarigen het NERO-traject opgestart, waarbij we samen met de ouders aan de jongeren uitleggen waarom iets niet mag en hen op pedagogisch verantwoorde wijze willen bijsturen."

Mechelen zal voor meerderjarigen alleen nog GAS-boetes uitschrijven voor 9 gevallen van overlast: diefstal, vandalisme, het vervuilen van de openbare ruimte, wildplassen, fout parkeren, inname en herstel van openbaar domein, het betreden van verboden terrein, boomcars en nachtlawaai. Bij de laatste 2 overtredingen wordt eerst een waarschuwing gegeven. Er wordt ook steeds bekeken of de overtreding in deze 9 gevallen effectief heeft geleid tot overlast. Alle andere overtredingen van het politiereglement hebben eerst een waarschuwing tot gevolg. Pas als er meermaals sprake is van een overtreding, zal de dader effectief bestraft worden.

De afgelopen jaren is het aantal GAS-boetes in Mechelen gedaald: van goed 1500 in 2011, naar ruim 1000 in 2012. Die trend zet zich door. Over een jaar zal het nieuwe reglement worden geëvalueerd.