Nederlandse boekhandel Polare is failliet

Het uitstel van betaling van de noodlijdende Nederlandse boekwinkelketen Polare is door de rechtbank in Amsterdam omgezet in een faillissement. Dat heeft curator Kees van de Meent bekendgemaakt. Dat faillissement heeft enkel betrekking op de twintig Nederlandse winkels. Polare heeft ook acht vestigingen in België.
AP2013

Volgens de curator is de achtergrond van de omzetting meer technisch-juridisch van aard. "De voorgenomen verkoop van aparte vestigingen of van een groep vestigingen is zo beter mogelijk", klinkt het. Bovendien treedt de loongarantieregeling voor de werknemers pas in werking zodra de vennootschap failliet is. De twintig Nederlandse winkels van Polare blijven voorlopig gewoon open.

Polare kreeg eerder deze maand uitstel van betaling toegekend. Eigenaar ProCures, de investeringsmaatschappij die ook de Nederlandse Free Record Shop in handen heeft, zag geen andere uitweg nadat een reddingsplan niet haalbaar was gebleken. Van de Meent liet vorige week al weten dat Polare in de huidige vorm niet verder kan. Hij is momenteel in gesprek met verschillende partijen die vestigingen van de keten willen overnemen.

"De gevolgen spelen niet in België"

Van de Meent verwacht dat een groot aantal van de Nederlandse winkels een doorstart kan maken. "Ik geloof dat er niet één winkel is waar geen interesse voor is", zei hij in een toelichting. "De ervaring leert dat hoe groter de interesse, hoe groter de kans op voortzetting." De komende periode zal in het teken staan van "serieuze gesprekken" met geïnteresseerde partijen.

Polare ontstond vorig jaar uit de fusie van de winkels van Selexyz en De Slegte. In België zijn er acht winkels: Aalst, twee in Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt, Leuven en Mechelen. Die acht winkels waren voordien vestigingen van De Slegte, de boekenketen die bekend stond om het tweedehandsaanbod.

Kees van de Meent benadrukt dat hij enkel curator is in Nederland. "De bvba van de Belgische winkels wordt niet geraakt door het faillissement. De gevolgen spelen niet in België". Meer commentaar wou hij niet kwijt over het Belgische luik.