Nieuwe Airbus van Defensie is grijs in plaats van wit

Het Belgische leger gaat een nieuwe Airbus A321 huren voor langeafstandsvluchten, en die heeft niet langer de kenmerkende witte kleur maar is grijs.

De levering van de Airbus A321 is voorzien voor één van de volgende weken. De vermelding "Belgian Air Force" is aangebracht in donkergrijs, naast de Belgische vlag en het logo van Defensie.

Er is gekozen voor een grijze kleur "om redenen van veiligheid", zegt een militaire bron. Deze kleur wordt vaak gebruikt bij transport- en jachtvliegtuigen. "De Airbus moet zowel strategische als tactische operaties uitvoeren in het buitenland", aldus een specialist. Die wijst erop dat ook de luchtmacht in Nederland en Duitsland voor de kleur grijs heeft gekozen.

De Airbus A321 zal de huidige A330 vervangen, die al vier jaar dienst doet bij Defensie en gehuurd wordt van het Portugese Hi Fly. Het toestel werd als te groot en te duur beschouwd.

De A321 is heel wat kleiner dan de A330: 176 à 200 zetels in plaats van 270 en 5 ton vracht in plaats van 45, en heeft een kleinere actieradius (4.500 kilometer tegen 10.500), maar is ook goedkoper, in de ordegrootte van 2 miljoen euro per jaar.