Nieuwe Italiaanse premier vraagt vertrouwen van parlement

Twee dagen na zijn eedaflegging heeft de nieuwe Italiaanse premier Matteo Renzi (39) het vertrouwen van het parlement gevraagd. In zijn regeringsverklaring voor de Senaat vroeg Renzi maandag moed te hebben voor radicale beslissingen. Hij maakte opnieuw duidelijk tot het einde van de legislatuur in 2018 te willen regeren om de dringend noodzakelijke verandering te bewerkstelligen.

"We leven in een periode van enorme moeilijkheden", zei Renzi. Italië is verstard en ligt aan banden door de bureaucratie. Daarom krijgen een vereenvoudiging van de structuren net zoals een politiek samenzitten voorrang. Snelheid en verandering is geboden en wel zonder jammerklachten, omdat Italië in de tweede helft van het jaar het EU-raadvoorzitterschap overneemt. "Europa is niet de moeder van alle problemen", riep Renzi degenen toe die de harde EU-bezuinigingsverplichtingen als medeverantwoordelijk voor de Italiaanse groeiproblemen beschouwen.

Na Renzi's regeringsverklaring zal de Senaat als eerste van de beide Kamers maandagavond laat een vertrouwensstemming afgeven. In de kleine kamer heeft de regeringscoalitie een voldoende meerderheid. Renzi kan op 168 tot 176 van 320 senatoren rekenen.

Het Huis van Afgevaardigden stemt dan dinsdag, wegens de meerderheidsverhoudingen zal die stemming zonder problemen verlopen. Renzi's centrumlinkse partij (PD), kleinere partijen van het centrum en de conservatieve partij NCD van minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano zaten ook al onder Renzi's voorganger Enrico Letta in de regering.

Renzi heeft beloofd het EU-crisisland met torenhoge schulden en in voortdurende recessie grondig te hervormen. Na een hervorming van het kiesrecht en de instellingen staan in maart de hervorming van de arbeidsmarkt, in april de herstructurering van het bestuur en in mei belastingverminderingen op zijn agenda.