Oegandese president heeft omstreden antihomowet getekend

In Oeganda heeft president Yoweri Museveni de omstreden antihomowet ondertekend. Dat gebeurde tijdens een persconferentie in het State House in Entebbe in de buurt van de hoofdstad Kampala. Holebi's riskeren voortaan strenge straffen als ze homoseksuele daden stellen.

In het Oegandese parlement werd in december met grote meerderheid een strenge antihomowet goedgekeurd. Zo is het strafbaar om over homoseksualiteit te praten zonder het te veroordelen. Holebi's die de antihomowet "herhaaldelijk" overtreden, riskeren levenslang. Ook homo's die seks hebben met minderjarigen van hetzelfde geslacht of met mensen die het hiv-virus dragen, riskeren levenslang.

In eerste instantie was er nog sprake van de doodstraf voor homoseksuelen, maar onder druk van de internationale gemeenschap werd die straf geschrapt uit de wet.

Desalniettemin bleef de internationale druk op Museveni om de wet niet te ondertekenen bestaan. Eerder hadden de Amerikaanse president Barack Obama en de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop op rust Desmond Tutu hem al met aandrang gevraagd de wet niet te ondertekenen. Ook verschillende mensenrechtenorganisaties hadden de antihomowet al veroordeeld. 

Museveni is de voorbije maanden al verschillende keren teruggekomen op zijn beslissing om de wet te ondertekenen. Maar telkens liet hij daarna meteen verstaan de wet toch te zullen ondertekenen. Volgens een woordvoerder van de president zijn er zodanig veel voorstanders van de wet in het parlement en in de Oegandese gemeenschap, dat Museveni niet anders kon dan de wet te ondertekenen. Dat is uiteindelijk vanmorgen gebeurd tijdens een persconferentie in het State House in Entebbe.

Holebi's krijgen het in Oeganda hard te verduren. Ze worden vaak lastiggevallen op straat en vrouwen zijn soms het slachtoffer van "corrective rape", zoals het genoemd wordt, verkrachtingen "om hen te bekeren".