Partij van Merkel steunt Juncker als EU-topcommissaris

De christendemocratische partij CDU van de Duitse bondskanselier Angela Merkel schaart zich achter de kandidatuur van de Luxemburgse ex-premier Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie.

Begin maart zal de conservatieve Europese Volkspartij (EVP) haar kandidaat aanduiden om José Manuel Barroso op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie.

De Duitse christendemocraten van de CDU, de partij van de machtige bondskanselier Angela Merkel, steunen nu openlijk de kandidatuur van de Luxemburgse ex-premier Jean-Claude Juncker.

Dat is een belangrijke opsteker voor Juncker, maar hij is niet de enige conservatieve kandidaat in Europa. Ook huidig EU-commissaris Michel Barnier, een Fransman, mikt op de topfunctie binnen de Commissie, net als de voormalige premier van Letland Valdis Dombrovskis.

De EVP is nu de grootste fractie in het Europees Parlement, maar het is niet zeker dat dat zo blijft na de verkiezingen. Volgens de peilingen zou de socialistische fractie veel kans maken om de grootste te worden en dan stijgen de kansen van de Duitser Martin Schulz, nu voorzitter van het Europees Parlement.

Meest gelezen