Premier van Estland wil ambt vervroegd neerleggen

Andrus Ansip, de 57-jarige premier van Estland gaat op 4 maart vervroegd aftreden. Waarnemers wijzen er op dat de premier graag Europees commissaris wil worden.

Ansip is al sinds 2005 aan de macht en daarmee de langst zittende premier van Europa. Zijn populariteit is echter tanende en volgend jaar zijn er verkiezingen in Estland. Door nu af te treden, vergroot hij de kans op succes voor zijn Hervormingspartij. Waarnemers wijzen er ook op dat Ansip graag Europees commissaris wil worden.

"Ik heb twee jaar geleden al gezegd dat dit de laatste regering is die ik zal leiden", zei Ansip in een toespraak ter ere van de Onafhankelijkheidsdag van Estland, die gevierd wordt op 24 februari. "Dit is gebaseerd op mijn overtuiging dat er een tijd is voor alles in het leven, dat alles een begin en een einde heeft. Niemand heeft mij onder druk gezet."

De regeringscoalitie met zijn Hervormingspartij en de centrum-rechtse Pro Patria Respublica Union beschikt over een meerderheid van 55 zetels op 101 in het Estse parlement. Als Ansip zijn ontslag indient, heeft de president Toomas Ilves twee weken de tijd om een nieuwe formateur aan te duiden. De Hervormingspartij zal huidig Europees commissaris Sim Kallas (Transport) voordragen als kandidaat.