Sea Shepherd aan de stok met Japanse walvisvaarder

Een Japanse walvisvaarder heeft zondag het schip Bob Barker van de radicale milieuactiegroep Sea Shepherd aangevallen. Dat liet Sea Shepherd Australië vandaag weten.
AP2014
Sea Shepherd bij een eerdere confrontatie met een Japanse walvisvaarder.

Twee harpoenschepen zouden het schip op zes uur tijd 33 keer dichtbij de boeg hebben gekruist om met kabels het roer en de schroef van de Bob Barker onbruikbaar te maken. Dat meldden de Sydney Morning Herald (SMH) en ABC News.

Ook zouden de walvisvaarders de brug van het schip hebben verblind met zoeklichten, waardoor het navigeren werd bemoeilijkt. Het incident gebeurde in de Ross Sea bij Antarctica, toen de actiegroep het fabrieksschip Nisshin Maru probeerde te bereiken. De Bob Barker zette kleine bootjes uit om de harpoenschepen weg te jagen. De Japanse walvisjagers gooiden zakjes ijs naar de actievoerders.

Sea Shepherd zou de Australische autoriteiten op de hoogte gebracht hebben van het incident. Milieuminister Greg Hunt zegt uiteenlopende berichten te hebben gekregen en bijkomende informatie in te winnen. Hij beklemtoont dat alle betrokken partijen het internationaal zeerecht moeten eerbiedigen.

De Bob Barker vaart onder Nederlandse vlag. Op 2 februari kwam het schip ten zuiden van Nieuw-Zeeland in aanvaring met een walvisvaarder. De Inspectie Leefomgeving en Transport zal de aanvaring onderzoeken. De Japanse regering vroeg om actie van Nederland naar aanleiding van de botsing.