Stefan Hertmans enige Belg op shortlist Gouden Boekenuil

De Belgische schrijver Stefan Hertmans (foto) is samen met vier Nederlandse collega's genomineerd voor de Gouden Uil 2014. Hertmans maakt kans op de prestigieuze literaire onderscheiding met zijn boek "Oorlog en terpentijn".

Juryvoorzitter Friedl' Lesage maakte in "De ochtend" op Radio 1 de vijf genomineerden voor de Gouden Boekenuil bekend.

De Belgische auteur Stefan Hertmans neemt het op tegen de Nederlandse schrijvers Jan Brokken (De vergelding), Joost de Vries (De republiek), Ilja Leonard Pfeijffer (La superba) en Jamal Ouariachi (Vertedering). Geen van de genomineerde auteurs heeft de Gouden Boekenuil al eens gewonnen.

Vorig jaar ging de prestigieuze literatuurprijs naar het boek "Pier en oceaan" van de Nederlandse schrijver Oek de Jong. De Gouden Boekenuil 2014 wordt op 24 april uitgereikt in de KVS in Brussel. De laureaat krijgt een geldprijs van 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre. De genomineerden ontvangen elk 1.000 euro.

Er wordt ook een prijs van de Lezersjury uitgereikt. Aan die onderscheiding is een geldbedrag van 2.500 euro en een pen van Montblanc verbonden.