ThromboGenics onderzoekt "strategische opties"

Het Leuvense biotechbedrijf ThromboGenics gaat alle "strategische opties" onderzoeken. Dat is een gevolg van de tegenvallende verkoop van het ooggeneesmiddel Jetrea in de VS.

De raad van bestuur van het bedrijf heeft de zakenbank Morgan Stanley gevraagd om die opties te onderzoeken. De voorbije maanden stond het aandeel van ThromboGenics flink onder druk. Het bedrijf had beslist om het topgeneesmiddel voor oogaandoeningen Jetrea zelf op de Amerikaanse markt te brengen, maar de verkoop is tegengevallen.

Dat leidde toen al tot een korzelige opmerking van aandeelhouder Rudi Mariën die zei dat het bedrijf vorig jaar al verkocht had moeten worden.

Wat die nieuwe opties zijn, is nog niet duidelijk. Het kan gaan van het zoeken van een lokale verdeler van Jetrea op de Amerikaanse markt om de verkoop op te krikken of extra investeringspartners of een overnemer voor het bedrijf.

ThromboGenics werd in 2006 opgericht door professor Desiré Collen van de universiteit KU Leuven en is een veelbelovend biotechbedrijf. Het is genoteerd op de beurs Euronext Brussel en is sinds kort een onderdeel van de Bel-20-index. Op de beurs is het aandeel van ThromboGenics vandaag met een winst van meer dan 19% gesloten.