Tien aanhoudingen na huiszoekingen bij Syriëronselaars

Bij meer dan twintig huiszoekingen, in het kader van een onderzoek naar het ronselen van Syrië-strijders, werd vanochtend een twintigtal personen opgepakt. Dat meldt het federaal parket. De huiszoekingen vonden voornamelijk plaats in Brussel en omgeving, maar ook in de rest van het land viel de politie binnen bij vermoedelijke ronselaars. Tien arrestanten werden effectief ook aangehouden. De anderen werden al onder voorwaarden vrijgelaten of moesten na het politieverhoor niet voor de onderzoeksrechter verschijnen.

Het is al de tweede grote gerechtelijke operatie in het kader van het ronselen van Syriëstrijders. In december vorig jaar werd bij een andere actie de moslimprediker Jean-Louis Denis, bijgenaamd Le Soumis, opgepakt. Vandaag vielen meer dan 150 speurders binnen op een twintigtal adressen in Brussel, onder meer in Sint-Jans-Molenbeek, en op andere plaatsen in het land.

Een twintigtal mensen werden opgepakt, waarvan er na het politieverhoor uiteindelijk tien zijn aangehouden. Dit zou betekenen dat er genoeg bewijzen zijn dat ze effectief jongeren hebben gerekruteerd om te gaan strijden in Syrië. Zij zullen naar alle waarschijnlijkheid vrijdag voor de Brusselse raadkamer verschijnen. Die moet zich dan uitspreken over hun verdere aanhouding.

Drie mensen werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter, maar zijn intussen al onder voorwaarden vrijgelaten. De andere zeven arrestanten mochten na hun verhoor al beschikken. Over de inhoud van het dossier geeft het federaal parket voorlopig weinig commentaar.