Tweede fase onderhoudsbaggerwerken op Durme van start

Na de overstromingen van 2010 en 2011 is vandaag in in Lokeren gestart met de tweede fase van de onderhoudsbaggerwerken op de Durme, waarbij de komende 2,5 jaar ongeveer 435.000 kubieke meter zand gebaggerd wordt. Om water dan de Moervaart in de Durme te pompen, is deze maand ook de bouw van een pompgemaal met vistrap gestart, meldt Waterwegen en Zeekanaal.

De baggerwerken gebeuren op het stuk Durme tussen de brug van de N41 en de brug van de N446. Het gebaggerde zand, dat per schip wordt afgevoerd, in Hamme-Moerzeke gedroogd en later hergebruikt bij de bouw van de ringdijk rond het overstromingsgebied Wal-Zwijn (Hamme), komt overeen met meer dan 25.000 vrachtwagenladingen. Voor de baggerwerken maakte Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) eerder al 6,5 miljoen euro vrij.

Deze maand zijn ook de voorbereidende werken gestart om een pompgemaal met vistrap op de dam in Lokeren te bouwen. De effectieve bouw start na het broedseizoen en is goed voor een investering an 2,5 miljoen euro. "Het pompgemaal zal de veiligheid van het Waasland bij overstromingen aanzienlijk verhogen", verduidelijkt ingenieur Hans Quaeyhaegens (Waterwegen en Zeekanaal). "Bij hevige regenval kan het gemaal per seconde 7500 liter rivierwater overpompen van de Moervaart in de Durme. Hierdoor zal het waterpeil in de Moervaart minder snel stijgen."

Bovendien zal het pompgemaal de aanzanding vertragen, waardoor minder gebaggerd moet worden, en stelt een vistrap vissen in staat te migreren tussen het Scheldebekken en de Gente kanalen.