Vaticaan krijgt ministerie van Economie

Paus Franciscus heeft een ministerie van Economie opgericht dat verantwoordelijk wordt voor alle financiële activiteiten van het Vaticaan. Dat moet tot meer transparantie leiden en is een gevolg van de vele schandalen in het Vaticaan.
AP2013

De Australische kardinaal George Pell wordt de eerste topman van het nieuwe ministerie van Economie in het Vaticaan. Hij zal een raad voorzitten van zeven lekenspecialisten en acht kardinaals die elk een deel van de wereld vertegenwoordigen.

De nieuwe instelling wordt verantwoordelijk voor alle financiële activiteiten van het Vaticaan en die van de katholieke Kerk. Ook de winstgevende instellingen zoals het Vaticaans Museum en het postkantoor van het Vaticaan vallen onder het ministerie.

Tegelijk is bekendgemaakt dat de Administratie voor het Patrimonium van de Heilige Stoel (APSA), de instelling die het vastgoed en de financiële tegoeden van het Vaticaan beheert, voortaan zal optreden als de centrale bank van het Vaticaan.

Met de beslissing volgt de paus de aanbevelingen van een expertencommissie die eerder een audit van de financiën van het Vaticaan heeft doorgevoerd. De nieuwe structuur moet leiden tot meer transparantie nadat het Vaticaan de voorbije decennia verwikkeld was bij tal van witwaspraktijken. 

Aanwervinsstop en besparingen

Tegelijk wil het Vaticaan ook fors besparen in de werkingskosten. Dat heeft kardinaal Pietro Parolin, na de paus de tweede man in het Vaticaan, gezegd aan de Catholic News Service.

Vorig jaar was er een tekort van twee miljoen euro in de rekeningen. Dat is het hoogste tekort van de voorbije tien jaar. Dat heeft ook sociale gevolgen. Zo komt er een aanwervingsstop, worden promoties tijdelijk opgeschort en worden premies voor zondagswerk en overuren afgeschaft. Personeelsleden zullen ook gevraagd kunnen worden om te muteren binnen de diensten van het Vaticaan, maar Parolin belooft dat daar telkens overleg aan zal voorafgaan.

Meest gelezen