Verenigde Staten willen uitlevering van drugsbaron Guzman vragen

De Verenigde Staten willen om de uitlevering vragen van de Mexicaanse drugsbaron Joaquin "Chapo" Guzman. De man werd zaterdag opgepakt na een klopjacht van dertien jaar.
AP2014

"We hebben de intentie om zijn uitlevering te vragen", aldus Robert Nardoza, woordvoerder van de openbaar aanklager Loretta Lynch in Brooklyn. Daar werden hij en zijn kompanen in 2009 al beticht van cocaïnesmokkel naar de VS.

"Guzman moet zich verantwoorden voor verschillende misdrijven in Mexico, als hoofd van het drugskartel van Sinaloa, maar hij wordt ook beschuldigd van misdaden in de VS."

Welke procedure de Amerikaanse justitie gaat volgen, is nog niet beslist. Wanneer er een uitleveringsverzoek zal worden verstuurd, is evenmin duidelijk. Waarschijnlijk zal de man eerst in Mexico berecht worden. Al vreest men in de VS wel dat hij opnieuw zou kunnen ontsnappen, omdat de Mexicaanse cipiers makkelijk om te kopen zijn.

Het magazine Forbes plaatste Guzman op de eerste plaats als "machtigste delinquent". Zijn vermogen wordt geschat op meer dan 1 miljard dollar.

Meest gelezen