VN tikt België nogmaals op vingers voor aanpak racisme

In een rapport van het comité van de Verenigde Naties voor de uitbanning van raciale discriminatie (CERD) is België nogmaals op de vingers getikt omdat het nog te weinig maatregelen neemt om discriminatie en racisme aan te pakken.

Het CERD hekelt vooral het uitblijven van het Belgisch mensenrechteninstituut, ondanks eerdere beloftes van de federale regering.

Bovendien zijn er nog te veel antisemitische en islamofobe incidenten, vindt het CERD. Het comité viseert vooral het hoofddoekenverbod in het Vlaams gemeenschapsonderwijs en de vrije keuze in de scholen van de Federatie Wallonië-Brussel.

Wat het CERD ook zorgen baart, is dat het racistisch politiegeweld blijft aanhouden, terwijl het amper leidt tot klachten en vervolgingen. Het CERD heeft ook vragen bij het gewelddadige karakter van de uitzettingen van mensen zonder papieren. Dat sommige OCMW's enkel medische hulp verlenen aan mensen zonder papieren die beloven om het land te verlaten, kan voor de VN-organisatie evenmin door de beugel.

Tot slot betreurt het comité de systematische opsluiting van asielzoekers aan de grens. Voor het CERD kunnen deze opsluitingen slechts "de laatst mogelijke oplossing" zijn.

De Franstalige Liga voor de Mensenrechten en de internationale federatie voor de mensenrechten hebben al gereageerd op de bevindingen van het CERD. Ze prijzen "de kwaliteit en de relevantie" van het werk van het CERD.