WhatsApp wil bellen toevoegen aan app

WhatsApp gaat later dit jaar spraakdiensten toevoegen aan de populaire app voor berichten en foto's. Gebruikers kunnen hun contacten dan via een internetverbinding opbellen.
AP2012

De nieuwe toepassingen werden aangekondigd door topman Jan Koum op het Mobile World Congress in Barcelona.

De app gaat daarmee de concurrentie aan met onder meer Skype, de BBM-messenger van BlackBerry, Viber en KakaoTalk, een app die in Azië erg populair is. Die bieden al langer spraakdiensten aan. De dienst wordt volgens Koum als eerste beschikbaar gemaakt voor de Android- en iOS-versie van WhatsApp, later volgen de telefoons van Nokia (Windows Phone) en BlackBerry.

WhatsApp heeft inmiddels wereldwijd zowat 465 miljoen actieve gebruikers. Het bedrijf wil overeenkomsten sluiten met telecombedrijven, die klanten vervolgens de mogelijkheid kunnen geven de dienst tegen een speciaal tarief te gebruiken. De eerste deal zou het bedrijf hebben gesloten met E-Plus, het Duitse dochterbedrijf van KPN dat later dit jaar naar verwachting wordt verkocht aan het Spaanse Telefónica.

De sociaalnetwerksite Facebook kondigde vorige week de overname van Whatsapp voor 16 miljard dollar (11,6 miljard euro), deels via aandelen, aan. Als de deal succesvol wordt afgerond dan kunnen de oprichters van WhatsApp en de medewerkers van het bedrijf de komende vier jaar in totaal voor nog eens 3 miljard dollar aan aandelen Facebook tegemoetzien, wat de totale deal op zowat 14 miljard euro zou brengen.

Met de app kan de gebruiker gratis via het internet berichten, foto's en filmpjes versturen.