Zeldzame haai levend aangespoeld op Waddeneiland

Op het strand van het Waddeneiland Vlieland is een zeldzame haai aangespoeld. Het gaat om de gevlekte toonhaai die normaal gesproken leeft in de Noordzee bij Denemarken. Helemaal bijzonder is dat het dier nog leefde toen het werd gevonden. Dat is in Nederland voor het eerst, meldde het natuur- en informatiecentrum De Noordwester.

Een voorbijganger zag de 1 meter lange haai zondag in de branding liggen en probeerde het dier eerst zelf weer de zee in te duwen. De haai spoelde echter steeds weer terug. Waarschijnlijk doordat zij te verzwakt was, aldus De Noordwester.

Het natuurcentrum heeft het dier gevangen en naar een bassin gebracht. "Komende dagen kan ze hier tot rust komen en kijken we samen met het Dolfinarium in Harderwijk wat het beste is."  Zodra het kan zou de haai worden teruggezet in zee.