Zuid-Korea en VS starten jaarlijkse oefeningen

De Verenigde Staten en Zuid-Korea zijn vandaag met hun jaarlijkse militaire oefeningen gestart. Die komen wel op een ongelegen moment, want net nu vindt een van de zeldzame familiereünies plaats tussen Noord- en Zuid-Korea.
AP2014
Zuid-Koreaanse pantservoertuigen in Paju, nabij de gedemilitariseerde zone.

Noord-Korea had erop aangedrongen om de oefeningen te schrappen als onderdeel van een aantal maatregelen om de spanning te doen afnemen. Zuid-Korea verwierp dat voorstel en stelde dat het noorden eerst stappen moet zetten in de nucleaire ontwapening. Noord-Korea dreigt er nu mee om de bijeenkomsten van familieleden die sinds de Koreaanse Oorlog (1950-53) van elkaar gescheiden zijn, te schrappen. De huidige familiereünies zijn de eerste sinds 2010.

De militaire oefeningen zullen weken duren, maar zijn wel meer low profile dan anders. Aan Zuid-Koreaanse kant zijn er deze keer 10.000 soldaten betrokken, tegen zo'n 12.000 Amerikanen. Dat is de helft van het Amerikaanse contingent dat permanent in Zuid-Korea gestationeerd is.

Noord-Korea beschuldigt beide landen ervan een aanval voor te bereiden, wat door de VS en Zuid-Korea wordt ontkend. Vorig jaar leidden de oefeningen nog tot zware spanningen en dreigde Noord-Korea zelfs met een nucleaire aanval.