"Dit zal de SP.A geen stemmen kosten"

Sinds het partijcongres van de SP.A is de legalisering van cannabis één van de artikels van het verkiezingsprogramma van de partij. Sanne Doms, de voorzitter van de Jongsocialisten, zette het voorstel op de agenda van het congres. "En ik heb geen spijt dat ik dat heb gedaan", klinkt het.

Op het partijcongres van de SP.A het voorbije weekend werden heel wat voorstellen op tafel gelegd en werd er over verschillende standpunten gedebatteerd en gestemd. Toch was het vooral de goedkeuring van het voorstel van de Jongsocialisten om de legalisering van cannabis op te nemen in het partijprogramma, dat met alle aandacht ging lopen.

De vraag is of het wel zo slim was om het voorstel op de agenda van het congres te zetten. "Waarom niet?", zegt Sanne Doms, de voorzitter van de Jongsocialisten. "Ik denk niet dat de goedkeuring van dit voorstel de partij stemmen zal kosten bij de komende verkiezingen. Er is een breed draagvlak voor." Maar dat de goedkeuring van het amendement zoveel aandacht zou krijgen, kwam voor Doms ook als een verrassing, gaf ze gisteren toe in "Vandaag".

Volgens Doms was de partijtop op de voorbereidende vergadering voor het congres al wel van plan om het voorstel niet op te nemen. "Maar ik heb op tafel geklopt", zegt Doms in De Morgen. "Na wat discussie is dan besloten om het voorstel niet te laten vallen".

"Bruno is niet boos"

"Dit is het bewijs dat de SP.A echt een democratische partij is", gaat Doms verder. "Ik ben me ervan bewust dat er van die legalisering misschien weinig in huis zal komen als de SP.A in de volgende regering zou zitten", stelt ze, "omdat het niet één van de prioriteiten is van de partij". "Maar het is belangrijk dat de jongeren hun stem hebben laten horen", besluit Doms. "Waarom heeft de partij anders een jongerenafdeling?."

De voorzitter van de Jongsocialisten begrijpt wel dat de partijtop van de SP.A niet zo blij is met de kwestie. "Enkele maanden voor de verkiezingen wil onze voorzitter (Bruno Tobback) dat vooral de partijstandpunten over pensioenen, sociale welvaart, enzovoort... media-aandacht krijgen", meent Doms. "Maar Bruno is niet boos hoor", stelt ze. "Ik heb namelijk nog altijd water en elektriciteit in mijn kantoor op ons partijhoofdkwartier." 

Schelfhout (Jong VLD): "Vraag of de timing goed was"

Bert Schelfhout, voorzitter van Jong VLD vindt het een goede zaak dat jongeren een debat kunnen sturen, "maar je moet je wel de vraag stellen of zoiets op een bepaald ogenblik wenselijk is", zei hij in "Vandaag".

"Was is een goede timing, hoe kan je zorgen dat het debat op de juiste manier gevoerd wordt", aldus nog Schelfhout. "Je wil je partij namelijk ook geen schade toebrengen. Ik vrees een beetje dat dat ene debat het SP.A-verhaal te veel gekleurd heeft, en wij als Jong VLD maken daar een andere afweging."

lees ook