"Ik denk dat papa ook een traantje heeft gelaten"

Piet Huysentruyt haalde gisteren met zijn restaurant Likoké in de Ardèche een eerste Michelinster binnen. "Dit is een ster voor papa", aldus de chef-kok. In De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow op MNM raakte Huysentruyt tot tranen toe ontroerd door het nieuws.

"Het is ongelooflijk", zegt Huysentruyt, een dag nadat bekend raakte dat zijn restaurant Likoké in de Franse Ardèche een ster van Le Guide Michelin in ontvangst mocht nemen. "Ik kreeg het water in mijn ogen toen ik het vernam".

Huysentruyt opende Likoké in juni 2013. De naam van het restaurant is een verwijzing naar de Congolese bijnaam van zijn overleden vader. "Likoké is een hommage aan mijn vader", stelt de chef-kok. "Door die emotionele band doet deze ster me dan ook meer dan de ster die ik 17 jaar geleden kreeg voor De Piet Huysentruyt in Wortegem". 

In oktober werd de kok door Gault & Millau nog verkozen tot "ontdekking van het jaar". Zijn restaurant haalde ook de lijst van de 60 beste restaurants ter wereld. Daar komt dus nog een Michelinster bij.

"Dit is zoals goud op het Olympisch podium", zei Huysentruyt in De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow op MNM. "We hebben er hard voor gewerkt en sommige dingen doen dan ook heel veel plezier. Ik denk dat papa ook een traantje gelaten heeft".

Huysentruyt heeft zich naar eigen zeggen al lang weer verzoend met Le Guide Michelin. Toen de culinaire gids in 1997 hem zijn ster weer afnam, had hij nog harde kritiek voor de recensenten. "Maar de nieuwe generatie culinaire experts is ruimdenkend en dynamisch", stelt Huysentruyt. "Het geruzie uit het verleden hebben we als grote mensen uitgepraat". 

Beluister hieronder het interview op MNM: