"Laat faciliteitengemeenten fusioneren met gewone gemeenten"

Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen wil het mogelijk maken om faciliteitengemeenten vrijwillig te laten fusioneren, eventueel zelfs met niet-faciliteitengemeenten. Hij dient daarover een wetsvoorstel in. Dat schrijft De Standaard vandaag.

Faciliteitengemeenten in Vlaanderen zijn vaak een stuk kleiner dan andere gemeenten, omdat hun grenzen nog onveranderd zijn gebleven sinds 1962. Andere gemeenten hebben vaak al een fusie ondergaan. Van Biesen wil daar nu verandering in brengen. "Aan de bestaande garanties voor particulieren die het Frans wensen te gebruiken in hun contacten met de gemeente, verandert niets", zegt hij.

Tussen de faciliteitengemeenten onderling bestaat wel verschil in faciliteiten. In sommige is bijvoorbeeld een huwelijk in het Frans mogelijk, in andere niet. Van Biesen stelt voor om de faciliteiten aan te passen aan de grootste gemeente. Faciliteitengemeenten die samengaan met niet-faciliteitengemeenten zouden een soort districtscollege behouden in de vroegere gemeente om de faciliteiten te blijven verzorgen.