"Nieuwe taxidienst is illegaal en oneerlijke concurrent"

De app Uber biedt sinds kort een nieuwe taxidienst aan in onze hoofdstad. Bevoegd Brussels minister voor Openbare Werken en Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) noemt deze nieuwe vorm van vervoer echter illegaal. Mensen zomaar meenemen in je auto mag simpelweg niet. Ook de klassieke taxichauffeurs in Brussel zijn niet te spreken over deze oneerlijke concurrentie.

Met de app Uberpop op je smartphone kan je laten weten dat je vanop een bepaalde plaats vervoer zoekt, of dat je een plaatsje in je auto over hebt en nog iemand kan oppikken. Je moet enkel vooraf een gebruikersprofiel aanmaken met je persoonsgegevens.  De chauffeur spreekt voor de rit een bepaalde prijs af met zijn passagier, en die zal meestal lager liggen dan het vaste tarief van beroepschauffeurs.

"Wij ontwrichten de taximarkt niet, maar we brengen de consument gewoon meer keuze. De klassieke taxidienst bestaat immers al heel lang, en wij brengen nu gewoon iets nieuws. We vinden dat de Brusselse consument meer keuze moet hebben", zegt woordvoerster voor Uber Europa Suzanne Stulemeijer. Mag iedereen zich dan zomaar als chauffeur aandienen via de app? "Het is een dienst tussen particulieren, dus bij ons gaat het niet om professionele taxichauffeurs natuurlijk. De belangrijkste regels waaraan ze moeten voldoen: minimum 21 jaar zijn en al minstens 3 jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs.", verduidelijkt Stulemeijer. "We hopen dat de lokale autoriteiten met ons in dialoog willen gaan om te kijken hoe we onze dienst naar voren kunnen brengen in Brussel."

Minister Grouwels en taxichauffeurs zijn "not amused"

Brigitte Grouwels (CD&V), bevoegd Brussels minister voor Openbare Werken en Vervoer, is niet te spreken over deze alternatieve taxidienst. Deze autodeeltaxi's kosten immers minder dan gewone taxi's in Brussel, ze worden niet gecontroleerd door de Brusselse regering en je bent als passagier niet verzekerd als je erin meerijdt. Grouwels raadt mensen dan ook expliciet af om van dit initiatief gebruik te maken.

Ook de Brusselse taxichauffeurs noemen de app een vorm van oneerlijke concurrentie. "Via de app Uberpop kunnen toevallige chauffeurs hun ritten veel goedkoper aanbieden dan wij, maar dan wel zonder enige garanties. Wij moeten aan heel veel regels en administratieve afspraken voldoen, want we mogen bijvoorbeeld pas na een openbaar examen effectief de straat op als chauffeur.", zo vertelde professioneel chauffeur Michel Tomelakof in Ter Zake. "Dit zet de sector op ontploffen."