"Ontkomen aan de oproerpolitie kon niet meer"

Bij het geweld op het Onafhankelijkheidsplein in de Oekraïense hoofdstad Kiev, vorige week, raakten Mykola Koeznetsov en zijn zoon gewond. De foto van de twee ging de wereld rond. De Nederlandse NOS-correspondent David Jan Godfroid spoorde hen op en luisterde naar hun verhaal.

19 februari 2014. Op Maidan, het Onafhankelijkheidsplein in de Oekraïense hoofdstad Kiev, houden de tegenstanders van president Janoekovitsj nog steeds stand na een nacht vol geweld. De oproerpolitie had 's nachts onder meer granaten en het waterkanon ingezet om het centrale plein "schoon te vegen". Maar de barricades stonden er die ochtend nog steeds, de belegering door de ordediensten duurde voort.

Maidan stond in brand. Het anti-overheidsprotest was ondertussen al bijna 3 maanden aan de gang, maar het ging er nog nooit zo gewelddadig aan toe in Kiev. De dodentol werd die negentiende februari bijgesteld naar 26, 241 mensen raakten gewond. De volgende dag zouden er nog veel meer volgen.

"Niemand had gedacht dat het mogelijk was dat onschuldige, ongewapende mensen vermoord zouden worden. Dat ze in hun hoofd geschoten zouden worden, in hun hart, in hun nek", getuigt  Mykola Koeznetsov. Hij is nog altijd geschokt door wat hij zag op het Onafhankelijkheidsplein.

"Niet snel genoeg"

Koeznetsov is die negentiende februari ook op het plein, samen met zijn zoon. "We hebben daar niet voor vage doelen gedemonstreerd, maar voor een normaal Europees leven", zegt hij. Koeznetsov is in het dagelijkse leven een wiskundige. Zijn zoon volgt in zijn voetsporen.  

"Op de foto ziet u mijn zoon en mij op 19 februari. We zagen de oproerpolitie, maar we waren niet snel genoeg", klinkt het. Het beeld ging vorige week de wereld rond. De twee bebloede hoofden werden het gezicht van de gewelddadige confrontaties op Maidan. 

Koeznetsov herstelt nog steeds van zijn verwondingen. Het wantrouwen tegenover de Oekraïense politiek is na het geweld gezakt tot een dieptepunt, ook nu de situatie in Oekraïne is veranderd. "Ik ben er niet zeker van dat de politici doen wat ze beloofd hebben. Ze moeten gecontroleerd worden door de samenleving", besluit de man.