"Soms onverantwoord om leerkracht voor de klas te laten staan"

De koepel van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs wil dat de volgende Vlaamse regering werk maakt van een time-out voor leerkrachten die door omstandigheden moeite hebben om voor de klas te staan. Het gaat bijvoorbeeld om leerkrachten die kampen met een zware depressie of een verslaving.

"Nu is er voor zulke, soms schrijnende gevallen, geen oplossing", zegt Patriek Delbaere, de algemeen directeur van de OVSG, het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten.

"Het is ook niet aan te pakken met functioneringsgesprekken en evaluaties want dat is bij ons een langdurig proces, dat soms jaren duurt", stelt Delbaere. "Soms kom je ook wel in crisissituaties terecht waarbij het niet verantwoord is om de leerkracht nog langer voor de klas te laten staan. En dan pleiten we om positieve maatregelen te nemen - voor de leerkracht en de school - door de leerkracht een tijdje uit de klas te verwijderen en begeleiding te laten volgen in de hoop dat hij of zij na verloop van tijd weer voor de klas kan staan."

Het gemeentelijk onderwijs vraagt voorts dat nieuw te bouwen scholen in de toekomst ook ruimte bieden voor kinderopvang, sport en wonen.

Meest gelezen