"We moeten de lat bij Bpost elke dag hoger leggen"

Koen Van Gerven is vanmiddag door de ministerraad officieel benoemd tot CEO van Bpost. De benoeming lag in de lijn der verwachtingen. Gisteren raakte al bekend dat hij voorgedragen was door de raad van het bestuur van het bedrijf. Van Gervens belangrijkste werkpunt: Bpost opnieuw laten groeien.

Koen Van Gerven (55) werkt sinds juli 2006 bij Bpost. Tot nu was hij aan de slag aan directeur Mail & Retail Solutions. Hij was ook al lid van het directiecomité. Van Gerven is verantwoordelijk voor de omvorming van het verkoopnet, met het schrappen van postkantoren en het opzetten van PostPunten in krantenwinkels en supermarkten. Hij krijgt nu een zesjarig mandaat om Bpost te leiden.

"De regering feliciteert meneer Van Gerven van harte en wenst hem veel succes", luidt het in een persbericht van premier Elio Di Rupo (PS). Ook de raad van bestuur van Bpost reageert enthousiast. "Koen Van Gerven beschikt over alle vereiste leadershipkwaliteiten en ervaring om Bpost te leiden. We zijn verheugd dat de door de raad voorgestelde interne kandidaat, die het bedrijf sinds meer dan zeven jaar kent, benoemd werd", zegt Martine Durez, de voorzitster van de raad van bestuur van Bpost. "De keuze voor Van Gerven is er een voor een kalme, serene en discrete man. De toekomst van Bpost zal door hem via de weg van de creativiteit verlopen."

"Groeien, de basis niet vergeten en iedereen achter ons krijgen"

"Groei, minder ambitie mogen we niet hebben", verkondigde Van Gerven op de persconferentie na zijn aanstelling. Hij wil verder blijven werken op het strategisch plan dat al in voege is. Van Gerven ziet groeipotentieel in de pakjespost en bijvoorbeeld ook in financiële dienstverlening en dienstverlening op maat. Daarnaast zijn er ook nieuwe pistes, zoals de verdeling van nieuwe nummerplaten, om het verlies in de klassieke brievenpost compenseren. Behalve om groei gaat het om het verdedigen van de core business (de brievenpost) en het continu blijven werken om de kwaliteit en efficiëntie te verbeteren. Daarnaast wil Van Gerven "iedereen aan boord hebben": klanten, aandeelhouders, medewerkers, en de "society at large", want Bpost heeft een maatschappelijke rol te vervullen.

Van Gerven spiegelt zich ook openlijk aan zijn voorganger Johnny Thijs. "We moeten elke dag de lat hoger leggen. Ik pleit niet voor revoluties, maar voor evoluties", zei Van Gerven. "Bpost heeft al een hele weg afgelegd, zowel op vlak van efficiëntie als inzake kwaliteit. We moeten nog verbeteren op het vlak van klantenloyaliteit, het gemak om met ons te werken en de vereenvoudiging van processen. Kortom: meer klantgericht worden."

Van Gerven zei ook nog dat "de principes van corporate governance ook bij Bpost toegepast moeten worden". Hij respecteert de aandeelhouder en is altijd bereid naar diens visie te luisteren. "Het kader verandert niet, de rol van de raad van bestuur blijft dezelfde", zei voogdijminister Jean-Pascal Labille (PS) daarover. De nieuwe postbaas liet ook verstaan het positieve sociaal klimaat en de goede relaties met de bonden te willen vrijwaren. Tot slot verklaarde Van Gerven ook niet gebonden te zijn aan een bepaalde politieke kleur.

"Mooi loon, en iedereen is daarvan op de hoogte"

Van Gerven volgt Johnny Thijs op in de functie van CEO. Die nam eind december vorig jaar ontslag omdat hij het niet eens was met een loonsverlaging. De nieuwe postbaas zal maximaal 650.000 euro per jaar verdienen: naast het vaste loon van 500.000 euro is er een variabel gedeelte, maximaal 30 procent van het vaste bedrag. De groepsverzekering voor het pensioen maakt bijvoorbeeld deel uit van het loon. "Ik denk dat mijn loon het meest transparante is van heel België", grapte Van Gerven nadat er bij zijn voorstelling heel wat vragen kwamen over zijn toekomstig loonbriefje. "Laat ons niet flauw doen, 650.000 euro is toch heel wat geld. Maar er zijn andere dingen dan geld, Bpost is een boeiend bedrijf om te leiden", nog aldus Van Gerven.

Van Gerven kan pas echt aantreden als CEO zodra het Koninklijk Besluit van zijn benoeming ondertekend is door de koning. Voogdijminister Jean-Pascal Labille (PS) maakt zich sterk dat een snelle aantreding mogelijk is. Van Gerven is momenteel al lid van de directie en gaat morgen dus gewoon weer aan de werk bij Bpost. Johnny Thijs vertrekt pas als CEO wanneer Koen Van Gerven zijn functie effectief opneemt.