"Wie gelooft straks het nieuws nog?"

Het was het perfecte bericht in de reeks van gebreken die atleten van de Olympische Winterspelen in Sotsji opmerkten aan de sport- en hotelinfrastructuur die hen aangeboden werd. Daarom wellicht ook dat de media het filmpje van de Amerikaanse rodelaarster Kate Hansen, met in de hoofdrol een wolf die doorheen de hotelgangen slenterde, met gemak overnamen en becommentarieerden. Achteraf bleek het weeral een geslaagde internethoax van komiek Jimmy Kimmel te zijn. Maar dit keer kunnen de Amerikaanse media er minder hard om lachen.

Nieuwsmedia informeerden nochtans uitgebreid over het voorval, experts vroegen zich af of het wel om een wolf ging. Was het niet eerder een zwerfhond? En hoe zat het dan met de beveiliging, als een hond/wolf zomaar een hotel kon binnenwandelen? Totdat Kimmel liet weten dat hij, met de hulp van Hansen, een hotelgang had laten nabouwen, Timberwolf "Rugby" had ingehuurd en dat #SochiFails er wereldnieuws van gemaakt had.

Dat ABC News, een van de grootste Amerikaanse nieuwszenders, wél vooraf ingelicht was – "Jimmy Kimmel Live" wordt op ABC uitgezonden-, leidde bij andere zenders tot de nodige frustraties. Zo belde de redactie van het NBC-programma "Today" Hansen op voor een bevestiging van het filmpje, die die ook gaf. Ook CNN bracht het verhaal uitgebreid.

"Het getuigt van weinig fair play als een tv-zender een grap uithaalt, die de geloofwaardigheid van andere nieuwszenders in het gedrang brengt. Dat is heus wel stupide", aldus Bill Wheaty, die journalistiek doceert aan de Columbia University. Media-experte Kelly McBride: "Dergelijke voorvallen doen het ongeloof over wat er in het nieuws getoond wordt almaar toenemen. Het feit dat Hansen (zie kleine foto) het spel meespeelde maakt het nog meer verwarrend."

"Ik heb wel wat meer negatieve reacties gekregen dan ik verwacht had, maar al bij al was het een goede grap", reageerde Hansen, nadat de grap wereldkundig gemaakt was. Een woordvoerder van de Amerikaanse delegatie liet persbureau AP weten dat "Hansen een slechte beslissing genomen had".

Kimmel zelf reageerde na alle hetze dat hij "het nooit meer zou doen". Het was immers niet de eerste keer dat Kimmel nieuwsmedia wereldwijd wist te foppen. In september vorig jaar liet hij de media geloven dat een zekere Caitlin Heller al ondersteboven twerkend in een aantal brandende kaarsen belandde.

Conclusie van Sports Blog Nation: "Alle nieuws is een grap van Jimmy Kimmel, tot het tegendeel bewezen is."

Hier beneden kunt u het wolf-filmpje nogmaals bekijken (intussen meer dan 5,5 miljoen keer bekeken):

AP2014

lees ook