Aanhouding Wesphael opnieuw verlengd door raadkamer

De Brugse raadkamer verlengt opnieuw de aanhouding van Bernard Wesphael met drie maanden. De Waalse politicus zit nog steeds in de cel op verdenking van moord op zijn echtgenote Véronique Pirotton. De verdediging heeft drie tegenexperten aangesteld om de onschuld van Wesphael te bewijzen.
Thierry du Bois

Bernard Wesphael en zijn echtgenote verbleven donderdagavond 31 oktober in een hotel in Oostende. Volgens de medeoprichter van Ecolo kwam het kort tot slaande ruzie. Wesphael ging slapen en trof zijn vrouw naar eigen zeggen dood aan in de badkamer. De Luikenaar was ervan overtuigd dat Pirotton zelfmoord had gepleegd. Volgens het parket houdt die stelling geen steek.

De verdediging van Wesphael heeft ondertussen drie tegenexperten aangesteld. De eerste bevindingen van de deskundigen lijken overeen te stemmen met het verhaal van de verdachte. Tom Bauwens en Jean-Philippe Mayence eisten dan ook opnieuw de vrijlating van hun cliënt, eventueel onder elektronisch toezicht. Ze vinden bovendien dat zijn aanhouding niet noodzakelijk is voor het onderzoek.

Ondertussen is alles al bijna afgerond. "Het onderzoek is snel en correct gevoerd", aldus meester Bauwens. "Er is ook een goede samenwerking met de onderzoeksrechter. Het psychiatrisch verslag toonde al aan dat er geen gevaar is voor nieuwe misdrijven. Eigenlijk is er enkel nog een moraliteitsrapport nodig om het dossier af te ronden."