Aantal gauwdiefstallen in Leuven in 5 jaar verdubbeld

Sinds 2008 is het aantal gauwdiefstallen in Leuven meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) op vraag van N-VA-Kamerlid Theo Francken.

In 2013 heeft de lokale politie in Leuven een recordaantal gauwdiefstallen vastgesteld. Tijdens de eerste tien maanden van vorig jaar werden meer dan 1.000 processen-verbaal opgesteld voor gauwdiefstal. Daarvan konden er echter slechts 22 gauwdieven gevat worden en kwam er zelfs maar een enkeling effectief voor de rechtbank. Vaak gaat het om mensen die illegaal in ons land verblijven.

Volgens N-VA-Kamerlid Theo Francken is de straffeloosheid de oorzaak dat het aantal blijft stijgen. "Vaak krijgen de illegale gauwdieven enkel een bevel om het grondgebied te verlaten. De opgepakte illegalen lopen nauwelijks risico om uitgewezen te worden", aldus Francken. "Zonder een correct terugkeerbeleid blijft het dweilen met de kraan open en zal het probleem met gauwdiefstal in Leuven niet onder controle raken."

"De vervolging van gauwdieven, zowel de legale als illegale, moet veel beter", vindt ook Leuvens gemeenteraadslid Renate Hufkens (N-VA). "Burgemeester Tobback beweert het probleem aan te pakken maar als ik deze cijfers zie, stel ik me daar grote vragen bij."