Almaar meer gemeenten schrappen deel GAS-reglement

Almaar meer gemeenten schrappen een deel van hun GAS-reglement. Bepaalde zaken waarvoor je vroeger een GAS- boete riskeerde, worden uit het reglement gehaald. Gisteren raakte al bekend dat Mechelen een groot deel van de GAS-overtredingen laat vallen.

De GAS-boetes deden de afgelopen tijd behoorlijk wat stof opwaaien. Dat je een GAS-boete kon krijgen wegens het eten van een broodje op de trappen van de Sint-Pieters- en Sint-Pauluskerk in Mechelen of voor "hinderend spel" van kinderen, zoals in Merelbeke, was voor velen een aanleiding om het reglement door de mangel te halen.

De gemeenten lijken intussen zelf te beseffen dat een aantal overtredingen waarvoor GAS-boetes worden uitgeschreven, overdreven of niet meer van deze tijd zijn. Veel steden en gemeenten gaan dan ook met de grove borstel door het politiereglement, waar de lijst met GAS-overtredingen staan opgesomd. "Door de nieuwe GAS-wet moeten de gemeenten sowieso hun politiereglement aanpassen, en voor velen is het dan ook de uitgelezen kans om het reglement eens grondig uit te vlooien en de niet (meer) relevante zaken eruit te halen", zegt Koen Van Heddeghem van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

"Het gaat dan om overtredingen die helemaal achterhaald zijn, zoals bijvoorbeeld waarzeggerij of het roven van veldvruchten, maar ook om bijvoorbeeld het eten van een broodje op de trappen van de kerk, zoals in Mechelen het geval was of het intrekken van het besluit over "hinderend spel", zoals in Merelbeke. De overtredingen die behouden blijven, zijn diegene die de afgelopen jaren het meest zijn gebruikt, zoals sluikstorten, wildplassen, nachtlawaai... 80 tot 90 procent van de GAS-boetes worden uitgeschreven voor dergelijke overtredingen."