Arbeiders ArcelorMittal Gent verwerpen massaal cao 2013-2014

Van de 2.364 arbeiders bij staalproducent ArcelorMittal in Gent die deelnamen aan de stemming over het principe-akkoord voor de nieuwe cao 2013-2014, verwierp bijna 90% het voorstel. Dat bevestigt zowel het bedrijf als afgevaardigde Rony Schatteman (ABVV) na de telling van de stembrieven dinsdagmiddag.

Omdat meer dan 66 procent het voorstel afwees, is er meteen ook een goedkeuring om donderdag een stakingsaanzegging in te dienen.

Er waren volgens ABVV drie krachtlijnen in het akkoord, maar het optrekken van de leeftijd voor brugpensioen en de financiering ervan bleken een groot knelpunt. Ook het feit dat er eerst een aantal investeringen moeten gebeuren vooraleer er extra resultaatspremies kunnen worden uitbetaald, is een doorn in het oog van de bonden. Een groepsverzekering tot slot bleek volgens de vakbond interessanter voor jongere dan voor oudere werknemers.

Voor het principe-akkoord werd vier dagen onderhandeld tussen vakbonden en directie. De directie erkent de resultaten en zegt zich te beraden over de verdere stappen.