Auteur Stieg Larsson onderzocht moord op Olof Palme

De Zweedse auteur Stieg Larsson heeft tot zijn dood in 2004 uitgebreid onderzoek gedaan naar de geruchtmakende en nog altijd niet opgeloste moord op de Zweedse premier Olof Palme in 1986. Dat schrijft de krant Svenska Dagbladet.

Stieg Larsson, de schrijver van de populaire Millenniumtrilogie, heeft voor zijn dood in 2004 vijftien dozen vol documenten overhandigd aan de politie. Volgens de schrijver is de gewezen Zweedse premier vermoord omdat hij hevige kritiek had op de Zuid-Afrikaanse apartheid.

Stieg Larsson vermoedde dat Bertil Wedin, voormalig lid van de Zweedse geheime dienst, achter de moord zat. Die naam is eerder al opgedoken in het onderzoek naar de moord op Palme. In de krant doet Wedin zelf de beschuldigingen af als onzin. "Ik ben de moordenaar niet", zegt hij.

Olof Palme werd op 28 febuari 1986 doodgeschoten bij een bioscoop in Stockholm. De zaak is nooit opgelost.