Brusselse brandweer krijgt 30.000 kwaadwillige valse oproepen per jaar

Bij de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (DBDMH) komen jaarlijks zowat 30.000 kwaadwillige valse oproepen binnen. Dat blijkt uit een antwoord van Brussels staatssecretaris Christos Doulkeridis (Ecolo) op een parlementaire vraag van Vlaams Belang-fractievoorzitter Dominiek Lootens.

Een exacte telling zou door de dienst niet worden bijgehouden, maar uit steekproeven blijkt dat zowat vijf procent van alle oproepen kwaadwillige valse oproepen zijn.

"Jongeren die uit verveling valse oproepen plaatsen, oproepers die de centrale bellen om de operatoren uit te schelden, oproepers met valse meldingen om hulpvoertuigen te zien uitrukken", klinkt het.

De Brusselse brandweer krijgt elk jaar een totaal van 600.000 oproepen per jaar. Rekeninghoudend met de vijf procent uit de steekproef zou het dus om 30.000 kwaadwillige oproepen per jaar gaan, ofwel een tachtigtal per dag.