Brusselse jeugdwerkloosheid loopt de spuigaten uit

Brussel moet dringend zijn jeugdwerkloosheid aanpakken. In sommige wijken zit maar liefst de helft van de jongeren zonder job.

De Brusselse OCMW’s trekken in enkele kranten samen aan de alarmbel. De cijfers van de jeugdwerkloosheid die gisteren zijn bekendgemaakt, baren hen zorgen.

In sommige wijken geldt de jeugdwerkloosheid bij de helft van de jongeren. “Ukkel telt evenveel leefloners als Leuven en Mechelen samen”, zegt Jean-Luc Vanraes (Open VLD), de OCMW-voorzitter van de gemeente. Ook Schaarbeek moet niet onderdoen. Volgens de OCMW-voorzitster Dominique Decoux (Ecolo) heeft haar gemeente dubbel zoveel leefloners als Antwerpen.

Een belangrijke oorzaak hiervoor volgens Vanraes is het feit dat de moedertaal van 50% van de Brusselse jongeren verschilt van de taal die ze op school spreken. “Als we die niet op jonge leeftijd meekrijgen, is het op hun achttiende eens zo moeilijk om hen aan een job te helpen”, deelt hij mee in De Morgen.