Dubbele achternaam voor elke pasgeboren baby

Alle pasgeboren baby's zullen in de toekomst automatisch een dubbele familienaam krijgen die bestaat uit de achternaam van hun vader, gevolgd door de familienaam van hun moeder. De Kamercommissie Justitie heeft een wetsvoorstel daarover goedgekeurd. Tot vanmiddag zag het ernaar uit dat het eerdere voorstel van minister van Justitie Turtelboom, dat voorzag in een vrije keuze, het zou halen. Maar de koudwatervrees van CD&V leidde uiteindelijk tot een volledig ander voorstel.

Het debat over de familienamen nam vandaag een onverwachte wending toen bleek dat CD&V zich plots niet meer achter het voorstel van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) wou scharen.

Turtelboom wou de ouders laten kiezen uit vier mogelijkheden: ofwel de naam van de vader, ofwel de naam van de moeder, of een van beide combinaties van de twee. Vorige week raakte bekend dat het voorstel van Turtelboom terugwerkende kracht zou hebben, zodat ouders de namen van al hun minderjarige kinderen nog zouden kunnen veranderen.

CD&V vreesde echter dat een kat haar jongen tussen die verschillende opties niet zou kunnen terugvinden. Voor kinderen zouden er vier keuzes gelden, voor de kinderen van die kinderen al tien. De christendemocraten stelden voor om nieuwe kinderen automatisch de combinatie vader-moeder te geven, indien ouders geen expliciete keuze maken of het onderling niet eens raken.

Daarop dienden de meerderheidspartijen (Open VLD, SP.A, PS, MR en CDH en dus ook CD&V) een gezamenlijk amendement in dat de automatische dubbele achternaam combineert met de ruime keuzevrijheid. Het voorstel met amendement is in de vooravond goedgekeurd. Dat betekent dat kinderen automatisch eerst de familienaam van hun vader en dan die van hun moeder krijgen, met de mogelijkheid om toch voor een van de vier andere opties te kiezen.

Alleen als de ouders dat expliciet vragen, zal het kind enkel de achternaam van de vader krijgen, zoals nu het geval is.