Franstalige correctionele rechters leggen werk neer na mesincident

De rechters van de correctionele rechtbank in Brussel behandelen vandaag geen nieuwe zaken, na het incident van gisteren. Toen stak een vrouw zichzelf met een mes in de hals terwijl haar man terechtstond. De rechters doen vandaag wel uitspraken over zaken die al behandeld zijn, maar nieuwe zaken worden uitgesteld. Het Brusselse parket en de advocaten steunen de actie.

Volgens de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg, Luc Hennart, gaat het om een solidariteitsactie na het incident in de 55e kamer, maar is het ook "een signaal dat de rechters de onveiligheid in het justitiepaleis beu zijn".

"Vanochtend, toen de rechters in de rechtbank aankwamen, stelden ze vast dat er nog niets veranderd is", zegt voorzitter Hennart. "Ze hebben daarop beslist vandaag niet te zetelen, uit solidariteit met hun collega en uit protest tegen de veiligheidssituatie. Ik steun hun actie volledig."

De enige Nederlandstalige kamer, de 51e, zetelt wel. En ook de zittingen op het hof van beroep gaan door.

"Het parket staat volledig achter de actie", zegt Jennifer Vanderputten, woordvoerster van het Brusselse parket. Ook bij de Brusselse advocaten zijn de reacties alleen maar positief. "Het incident van gisteren is nog maar eens het bewijs dat de veiligheid in het gebouw te wensen overlaat", klinkt het. "We hebben alle begrip voor de solidariteit tussen de rechters. Niemand heeft zin om hier een messteek te krijgen.