Kraanvogels trekken over heel het land

Vooral maandag, maar ook dinsdag en allicht ook de komende dagen, trekken kraanvogels "trompetterend" over ons land richting broedgebieden in Noord-Europa. Door het zachte weer is de voorjaartrek een week vroeger, opvallend is ook dat hun trekfront over de hele breedte van het land loopt, meldt Natuurbericht.be.
Copyright © Ingo Arndt / MINDEN PICTURES

Kraanvogels zijn ongeveer even groot als ooievaars maar zijn slanker van bouw. Ze trekken in lange slierten in V-formaties of in rommelige groepen. Trekkende kraanvogels laten zich doorgaans eerst opmerken door hun indrukwekkende, opvallend getrompetter.

Begin maart is dé tijd om de massale terugtrek van kraanvogels waar te nemen. Van hun overwinteringsgebieden in Duitsland (Rügen), Spanje (Extramadura) en Frankrijk (Lac du Der) trekken ze naar het noordoosten.

"Doorgaans pikt enkel het oosten van België een stevige portie van die indrukwekkende kraanvogeltrek mee", verduidelijkt Gerald Driessens (Natuurpunt).

"Maar sinds gisteren zwaaiden grote groepen af naar het westen. Over de volledige breedte van het land werden grote groepen opgemerkt, al bleef het zwaartepunt nog altijd in het oosten van het land liggen." Over de Limburgse gemeente Dilsen-Stokkem werden gisteren bijvoorbeeld ruim 4.600 exemplaren geteld.

De kraanvogels trekken, doorgaans via vaste trekroutes, naar Noord-Europa, al verschuift de soort haar broedgebied naar het zuiden en wordt er al in Nederland gebroed. "Ook het feit dat er voor de 'pitstops' tijdens de trek nieuwe gebieden dichter bij Nederland en België worden gebruikt, zorgt ervoor dat grotere aantallen steeds meer over ons land trekken."

Natuurpunt zegt dat niet alleen bij kraanvogels de lente kriebelt, maar dat ook andere soorten dezer dagen aan hun jaarlijkse tocht naar het noorden beginnen, zoals vink en tjiftjaf. Waarnemingen kunnen worden gedeeld via de website www.waarnemingen.be.